Waarom evenementenbeveiliging altijd maatwerk is

Het organiseren van een evenement is iets waar bijzonder veel bij komt kijken. Onder meer de beveiliging is een belangrijk punt om rekening mee te houden. Hier gaat het namelijk vaak fout. Mensen die een evenement organiseren hebben alles prima geregeld, maar hebben er niet aan gedacht om speciale veiligheidsmensen in te zetten. Toch is dit erg belangrijk. Op het ogenblik dat er een grote groep mensen ergens samen komt is de kans op problemen namelijk altijd aanwezig, hoe onschuldig het evenement op zich ook mag zijn. Wilt u dergelijke problemen op uw evenement graag voorkomen? In dat geval is het altijd erg belangrijk om goed de verschillende mogelijkheden op vlak van evenementenbeveiliging te bekijken.

De basis voor uw evenementenbeveiliging 

Zoals de titel van deze pagina reeds aangeeft is het in eerste instantie zo dat evenementenbeveiliging in de praktijk altijd maatwerk is. Dit is het gevolg van het feit dat geen enkel evenement precies hetzelfde is. Zo kunnen niet alleen de bezoekersaantallen verschillen, maar geldt dat ook voor het type evenement. Het organiseren van een hardcore festival vereist immers doorgaans een andere vorm van beveiliging dan het organiseren van een voetbalwedstrijd. Dit is uiteraard slechts een voorbeeld. In ieder geval, wilt u de basis van uw evenementenbeveiliging goed op orde hebben? Hou dan zeker en vast (minstens) rekening met de aandachtspunten die hieronder terug te vinden zijn: 

  1. Wat is de doelgroep van het evenement en hoeveel mensen worden er verwacht? 
  2. Maak bij voorkeur gebruik van onbrandbare materialen voor kramen en podia; 
  3. Voorzie een EHBO/BHV en brandwacht bij grotere evenementen; 
  4. Zorg voor een duidelijke plattegrond met veiligheidsvoorzieningen; 
  5. Maak voldoende en ruime vluchtwegen en zorg voor vrijgehouden nooduitgangen;
  6. Laat u bijstaan door een professional op vlak van evenementenbeveiliging; 

In het bijzonder het laatste aandachtspunt is er één die veel mensen negeren. Vaak wordt dan ook gedacht dat het beveiligen van een evenement een koud kunstje is. Dat is het echter niet. Er zijn erg veel verschillende zaken waar u rekening mee dient te houden. Loopt het bovendien ergens fout? Dan is de kans dat u als organisator van het evenement aansprakelijk wordt gesteld op z’n minst aanzienlijk te noemen. Dit uiteraard met alle mogelijke financiële gevolgen van dien. Dit op zich maakt evenementenbeveiliging echt ongelofelijk belangrijk.

Hoe de evenementen beveiliging kosten drukken?

Het enorme belang van een goede evenementenbeveiliging mag inmiddels wel duidelijk zijn. Het is in de praktijk echter wel zo dat het succesvol laten beveiligen van een (groot) evenement gepaard kan gaan met stevige kosten. Dit is iets waar u als organisator uiteraard niet op zit te wachten. Toch is het vooral belangrijk dat er niet wordt ingeboet op vlak van kwaliteit. Op het ogenblik dat er op vlak van veiligheid iets fout gaat tijdens uw evenement is de kans namelijk erg groot dat u dit veel meer zal kosten dan wanneer u, uw evenementenbeveiliging in eerste instantie gewoon goed op orde had gehad. Wilt u toch graag uw evenementen beveiliging kosten zoveel mogelijk binnen de perken houden? Probeer dan in samenspraak met een professional ook zelf zoveel mogelijk de handen uit de mouwen te steken. PSS Security is al sinds 1994 erkend als professioneel beveiligingsbedrijf door het Ministerie van Veiligheid en Justitie dus hier bent u hoe dan ook aan het juiste adres. Op eigen houtje uw evenement volledig beveiligen is echter geen goed idee.